Меню

Кольорова картопля – новий тренд 2018 року

      

Кольорова картопля – новий тренд 2018 року

         Кольорове забарвлення  м’якоті (фіолетове, синє, червоне) і шкірки картоплі – це не результат досягнень генної інженерії, а природний пігмент, отриманий при схрещуванні диких видів.

       Картопля містить велику кількість антоціану, що також міститься в лохині, журавлині, малині і червоній смородині.

        Подібні фіолетового кольору сорти картоплі є в Білорусії і Україні. На особливу увагу заслуговують  сорти Солоха (Інститут картоплярства НААН України) та Еко (Інститут проблем картоплярства Південного Сходу НААН). Вони мають насичений синьо-фіолетовий колір м'якоті, який містить лютеїн і зеаксантин. Останній, зокрема, міститься в найдорожчій приправі світу - шафрані. Ці два пігменту є сильними антиоксидантами і називаються ще «захисними окулярами» людських очей [за матеріалами agroxxi.ru].

          Кольорову картоплю поки ще не дуже популярна серед городників. В першу чергу, оскільки про неї ще не всі чули. До того ж, незвичні відтінки м’якоті неодмінно викликають до такого “дивного” овочу недовіру. Однак інтерес до нових екзотичних сортів поступово зростає.

    

          Нічого страшного в кольоровій картоплі немає, навіть навпаки, причиною різнобарвною забарвлення м’якоті є пігменти, зміст яких безпосередньо пов’язаний з корисними властивостями картоплі. Тобто, чим більш насичений колір бульб, тим більше в них вітамінів і корисних речовин.

          Незвичайний колір бульби картоплі отримують в результаті селекції. Головна цінність цієї картоплі полягає не тільки в здатності викликати захоплення гостей, яким подали страви такого незвичайного забарвлення. У кольоровій картоплі міститься багато антиоксидантів і антоціанівЦі речовини, що перешкоджають розвитку різних захворювань і злоякісних пухлин, людина отримує тільки з їжею. Таким чином, готувати страви з кольорових бульб дуже корисно.

         Способи приготування страв з кольорової картоплі нічим не відрізняються від приготування бульб з жовтою, білою або кремовою м’якоттю. Смак у такої картоплі цілком звичайний. Правда, для бульб деяких червоних сортів характерний імбирний присмак, а смак фіолетової картоплі може бути більш насиченим.

         Молода картопля (тільки з грядки) придатна для готування в будь-якому вигляді: її можна варити, смажити, готувати на пару, запікати. Також з кольорових бульб виходять відмінні деруни і чіпси.

    

       Для приготування салату картоплю з кольоровою м’якоттю варто варити в мундирі. Пюре насиченого синього або фіолетового відтінку або салат з червоними кубиками картоплі виглядають дуже ефектно.

       Щоб під час варіння картопля не змінила колір, її потрібно варити не більше 20 хвилин в підсоленій воді.

       Що ще цікаво, що деякі сорти картоплі з кольоровою м’якоттю можуть бути використані для отримання натурального харчового барвника. Вони безпечні для організму, тому що не містять токсичних речовин. [за матеріалами superagronom]