Меню

Міжнародна-наукова конференція "СЕЛЕКЦІЙНО-ГЕНЕТИЧНА НАУКА І ОСВІТА" 15-17.03.2017

15-17 березня 2017 р. на кафедрі генетики, селекції рослин та біотехнології ім. І.П. Чучмія відбулась VI Міжнародна наукова конференція "Селекційно-генетична наука і освіта" (Парієві читання).

Федір Микитович Парій – видатний український учений, генетик-селекціонер, доктор біологічних наук, завідувач кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології ім. І.П. Чучмія Уманського НУС.  За період своєї наукової діяльності Федір Микитович підготував вісім кандидатів  та двох докторів  наук; опублікував понад 150 наукових праць. Він автор 60 винаходів із технології селекції рослин та 90 сортів і гібридів різних сільськогосподарських культур. На жаль, життя видатного генетика обірвалось 24 січня 2016 року.

Розпочав конференцію проректор з науково-педагогічної роботи, доцент, кандидат економічних наук Мальований Михайло Іванович, який привітав всіх присутніх, згадав теплими словами колегу, видатного генетика – Федора Микитовича Парія та побажав плідних наукових дискусій. 

У своєму вступному слові Мальований М.І відзначив, що у сучасному суспільстві саме наукові конференції стають чи не найголовнішим і найперспективнішим засобом спілкування науковців з різних регіонів і країн, тому проведення таких заходів стає доброю традицією на факультеті Агрономії.

На конференції були присутні вчені Уманського НУС та провідних селекційних установ України.

Директор НДП «Софіївка» НАН України, член.-кор. НАН України, доктор біологічних наук, професор Косенко Іван Семенович.

Декан факультету «Агрономії» Уманського НУС, доктор сільськогосподарських наук, професор Полторецький Сергій Петрович.

Президент Всеукраїнського наукового інституту селекції, кандидат сільськогосподарських наук Парій Ярослав Федорович.

Згідно з Програмою конференції було представлено виступи завідувача відділу Агробізнесу редакції обласної газети «Черкаський край» Марченко Василя Івановича, який презентував фільм «Наукове життя Федора Микитовича Парія» 

Академік НААН Кравченко Владислав Андрійович

Доктор біологічних наук Клименко Світлана Валентинівна

Кандидат сільськогосподарських наук, професор Опалко Анатолій Іванович

Мішкуров Юрій М.

В кожній з доповідей колег, запрошених гостей лунали теплі слова, присвячені світлій пам’яті генетика, котрий назавжди ввійшов в історію української науки. 

Оргкомітет конференції висловлює щиру подяку усім учасникам конференції та налаштований на продовження взаємовигідної співпраці у різноманітних наукових проектах.