Меню

Сяючі рослини з «Аватара» стають реальністю!

      

Сяючі рослини з «Аватара» стають реальністю!

         На освітлення вулиць і квартир витрачається до 20% виробленого електрики. Одним з варіантів зниження енерговитрат пропонується використання біолюмінесцентних рослин [http://agroportal.ua].

        Команда дослідників Массачусетського технологічного інституту збираються вирішити це питання за допомогою нанотехнологій, пише Science Daily

        Вчені створили кремнієві і полімерні наночастинки різного розміру, які переміщаються усередині рослини строго визначеними напрямами. Усередині кожної частки міститься одна з трьох речовин, що випускає світло люциферин; люціферазу, яка модифікувала його і змушувала світитися; а також кофермент А, який підвищує активність люціферази. Частинки під тиском у водному середовищі впроваджувалися в продихи крес-салату і інших рослин. Дослідники могли контролювати, в яких рослинних тканинах виявляться введені речовини, оскільки це залежало від розміру і поверхневого заряду наночастинок.

[American Chemical Society]

Одержаний в результаті світиться крес-салат виявився в 100 тисяч разів яскравіше, ніж генно-модифікований тютюн і наполовину таким же яскравим, як світлодіод потужністю 1 мкВт. Світіння регулюється: його можна відключити, додавши з'єднання, що блокує дію люціферази.

Поки технології вистачає на 4 години, а кількість світла становить лише одну тисячну від необхідного для читання, але дослідники вважають, що у їх ідеї значні перспективи. Можливо, в майбутньому їм вдасться створити рослини, які зможуть світитися все життя. В такому випадку дерева на міських вулицях можна буде перетворити в ліхтарі, а домашні рослини в горщиках – в нічники.