Меню

Часник важлива культура для підвищення імунітету

    

     

     Часник важлива овочева культура. Значного поширення набуває саме озимий часник. Однак, площі його вирощування не повністю задовольняють потреби населення.

     Основним експортером поставки продукції є Китай, поступаючись йому за об’ємами поставок – Іспанія. Тоді як власне забезпечення товарного ринку продукцією становить всього лише 10 %.

      Причиною таких умов є дефіцит якісної продукції українського виробництва: брак досвіду в технологіях часнику, низька якість насіннєвого матеріалу та недотримання технології передпродажної підготовки

     Часник відмічається високими смаковими якостями. Також корисний як природний антибіотик, запобігає утворенню тромбів, покращує роботу травної системи, зміцнює імунітет, очищає організм від токсинів та багато інших властивостей.

     У 2018 році ТОВ «Чистий продукт» вивело новий сорт часнику під назвою Ірен. Як запевняють селекціонери, новинка характеризується якісним врожаєм та стійкістю до хвороб.

     «Наразі сорт перебуває на стадії активного розмноження. Паралельно в господарстві займаються його оздоровленням — шляхом клонового відбору і технології in vitro».

     У 2021 році було зареєстровано Сорт «Айдер». Він характеризується низькорослістю із високою врожайністю і якістю товарної продукції.

     Цікавим озимим сортом часнику є отриманий на основі «цибулі виноградної» - Рокамболь. Багаторічна рослина, яка є гібридом цибулі і часнику. В ньому багато вітамінів А, С, Е, а також містить каратин, залізо та ефірні масла. Розмножують дітками, що утворюються внизу дворічної цибулини. Якщо посадити зубець з головки, то виходить часник масою 250-300 гр, якщо велика однозубка — 300-600 гр.

     Марина Макарчук