Меню

До річниці аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ.

З того часу минуло 30 років, як чорнобильська аварія принесла страшну біду в тисячі сімей, трагічні наслідки, якої відчуватиме ще не одне покоління.

До 30 річниці аварії  співробітники Наукової бібліотеки спільно з групою студентів 13-ас (куратор Андрій Іванович Любченко) підготували та провели виховну годину.

660 тисяч чоловік що піддалися опроміненню, величезний матеріальний збиток був понесений країною під час ліквідації аварії. Така ціна злочинної недбалості ряду посадових осіб Чорнобильської АЕС. Їх судили, присудили до різних термінів позбавлення волі . Але чи можна оцінити збиток, нанесений аварією, нашій планеті. Як визначити збиток, нанесений усій екосистемі району аварії? Ліс, вода, земля - усе зробилося на довгі десятиліття непридатним до нормальної життєдіяльності. У районах уражених радіацією були зафіксовані випадки мутацій деяких видів тварин і рослин . Це - Чорнобиль. Це важка спадщина для майбутніх поколінь .

 

Рівень радіації в деяких місцях після аварії був на рівні 5.6 Р/сек, тобто близько 20 000 Р/год. Смертельною вважається доза, яка дорівнює 500 Рентген за 5 годин. Тобто в деяких місцях незахищені працівники могли отримати смертельну дозу радіації за декілька хвилин.

Число людей, які загинули від радіоактивного опромінювання та викликаних ним хвороб на початок 2001 р. офіційно померлими вважали 15 тис. осіб. Більше 70 тис. стали інвалідами. Загалом за оцінками Міністерства охорони здоров’я України, в результаті аварії на ЧАЕС постраждало близько 3,5 млн. осіб. Понад третина з них діти. Витрати на ліквідацію наслідків Чорнобильської трагедії тільки за період з 1986 по 1989 р. склали більше 10 млрд дол. , а непрямі витрати - 25 млрд дол. Щорічно Україна змушена витрачати 800-900 млн. дол. для вирішення Чорнобильських проблем.

 Наслідки Чрнобильської трагедії не піддаються точним оцінкам. До початку 1990 р. в Україні було дезактивовано 3,50млн га орної землі і 1,5 млн га лісу, що становило біля 12% території республіки. З господарського обігу вилучено близько 190 тис. га землі. У цілому під радіоактивним забрудненням опинилось понад 1000 українських міст і сіл. Десятки тисяч чоловік змушені були змінити місце проживання.

Ґрінпіс і міжнародна організація «Лікарі проти ядерної війни» стверджують^, що в результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій в новонароджених, 10 000 випадків раку щитовидної залози і очікується ще 50 тисяч. За даними організації Союз «Чорнобиль», з 600 000 ліквідаторів 10 % померло і 165 000 стало інвалідами.

Близько 3 000 осіб працюють сьогодні в закритій зоні навколо станції. Живуть вони в Славутичі, за 55 км від АЕС. Ще 4 000 осіб працюють в забрудненій зоні, сюди повертаються деякі місцеві жителі. Через 25 років після аварії Чорнобильська зона стала унікальним природним заповідником. Сюди повертаються рідкісні тварини. Чорнобильська зона вже не є закритим об'єктом: іноземним туристам дозволено фотографувати на тлі саркофагу, відвідувати мертве місто Прип'ять, околиці рудого лісу. Українські туроператори за 130 євро організують екскурсії до Прип'яті: торік місто відвідали 10 тисяч шукачів гострих відчуттів.

Нинішні та прийдешні покоління з вдячністю згадуватимуть  тих хто зберіг життя на Землі та відроджує опалену радіацією землю.

Низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою. Священна память про Ваш подвиг не згасне в віках і збережеться в серцях народу.