Меню

Екскурсія насіннєвим заводом ТОВ «Bayer»

У рамках співпраці кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології із ТОВ «Bayer» 31 травня 2024 року відбулось виїзне засідання в с. Почуйки на насіннєвому заводі, щодо підвищення кваліфікації викладачів і студентів з дисциплін «Насіннєзнавство» та «Селекція і насінництво с.-г. культур». Керівник відділу керування та контролю Опара Микола Миколайович познайомив відвідувачів з історією заводу та основними етапами післязбиральної підготовки насіння.

Завод з доробки насіння кукурудзи «Bayer» розпочав роботу у вересні 2018 року. Він є найбільшим підприємством такого типу (територія заводу 35 га) в Україні та одним із найбільших у Європі. Завод є найсучаснішим в Україні, має високий рівень автоматизації і комп’ютеризації виробничих процесів та устаткований новітнім обладнанням. Він забезпечує повний замкнутий цикл виробництва, контроль якості від селекції до потрапляння насіння в руки кінцевого споживача.

Завод у Почуйках приймає насіннєву кукурудзу в качанах, вирощену та зібрану потужностями агрохолдингу. Качани проходять етап зняття обгортки, машинне та ручне сортування під час якого хворі та нетипові качани відбраковуються. Очищені від обгортки качани надходять до сушарок, де вони сушаться до вологості 12-13 %, після цього відбувається їх обмолот. Обмолочене насіння певний час зберігається у бункерних складах. Потім відбувається очищення насіннєвої продукції від відходів, калібрування (розподіл за формою і розміром) та доочищення. Отримане насіння протруюють і пакують у брендові мішки DEKALB, які зберігають у складах за відносної вологості повітря 50-55 % і температурного режиму10-13 С. Крім цього, завод у власній лабораторії на всіх етапах виробництва насіння проводить контроль якості виробленої продукції.

Компанія «Байєр» піклується про довкілля організувавши переробку залишків продукції та відходів.

З особливостями організації насінництва кукурудзи ознайомив випускник Уманського національного університету садівництва, дипломник кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології, а нині агроном з насінництва ТОВ «Bayer» Віталій Шуляк.

Дякуємо за допомогу в організації BreedingTeamUA аспірантам кафедри Євгену Ташлицькому, Миколі Бабію, Святославові Павлишину, а також керівнику відділу керування та контролю Опарі Миколі Миколайовичу за змістовну доповідь та  проведену екскурсію.

                                                         Любченко Інна