Меню
Остання редакція: 16 травня 2024

Гібридизація озимих культур

На ділянках гібридизації озимих зернових культур кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва завідувач кафедри Рябовол Людмила Олегівна та лаборанти Дубін Людмила Володимирівна і Скрипник Олеся Миколаївна розпочали  кастрацію пшениці озимої.

Гібридизація це основне  джерело генетичної мінливості в селекції пшениці озимої,  її використовують для створення вихідного матеріалу з комплексом цінних ознак та нових сортів пшениці озимої. 

Основні етапи гібридизації пшениці озимої:

1. Підготовка колоса до схрещування - пінцетом (ножицями) видаляють 3–4 недорозвинутих колоска у верхній і нижній частині колоса;

2. З кожного колоска видаляють середні квітки пінцетом, залишаючи лише дві бічні (нижні) розвинені квітки;

3. Обрізають ножицями остюки і остеподібні відростки з невеликою частиною квіткових лусок.

4. В колосі після цього залишається 16–20 добре розвинених квіток. Із них обережно, щоб не пошкодити маточку, видаляють усі три тичинки;

5. Після кастрації на колоски материнської і батьківської форм  одягають ізолятор на якому пишуть їх назву. 

                                                 Інна Любченко