Гібридизація озимих культур
На ділянках гібридизації озимих зернових культур кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва завідувач кафедри Рябовол Людмила Олегівна та лаборанти Дубін Людмила Володимирівна і Скрипник Олеся Миколаївна розпочали кастрацію пшениці озимої.
Гібридизація це основне джерело генетичної мінливості в селекції пшениці озимої, її використовують для створення вихідного матеріалу з комплексом цінних ознак та нових сортів пшениці озимої.
Основні етапи гібридизації пшениці озимої:
1. Підготовка колоса до схрещування - пінцетом (ножицями) видаляють 3–4 недорозвинутих колоска у верхній і нижній частині колоса;
2. З кожного колоска видаляють середні квітки пінцетом, залишаючи лише дві бічні (нижні) розвинені квітки;
3. Обрізають ножицями остюки і остеподібні відростки з невеликою частиною квіткових лусок.
4. В колосі після цього залишається 16–20 добре розвинених квіток. Із них обережно, щоб не пошкодити маточку, видаляють усі три тичинки;
5. Після кастрації на колоски материнської і батьківської форм одягають ізолятор на якому пишуть їх назву.
Інна Любченко