Меню

Гібридизація озимих культур

На ділянках гібридизації озимих зернових культур кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва завідувач кафедри Рябовол Людмила Олегівна та лаборанти Дубін Людмила Володимирівна і Скрипник Олеся Миколаївна розпочали  кастрацію пшениці озимої.

Гібридизація це основне  джерело генетичної мінливості в селекції пшениці озимої,  її використовують для створення вихідного матеріалу з комплексом цінних ознак та нових сортів пшениці озимої. 

Основні етапи гібридизації пшениці озимої:

1. Підготовка колоса до схрещування - пінцетом (ножицями) видаляють 3–4 недорозвинутих колоска у верхній і нижній частині колоса;

2. З кожного колоска видаляють середні квітки пінцетом, залишаючи лише дві бічні (нижні) розвинені квітки;

3. Обрізають ножицями остюки і остеподібні відростки з невеликою частиною квіткових лусок.

4. В колосі після цього залишається 16–20 добре розвинених квіток. Із них обережно, щоб не пошкодити маточку, видаляють усі три тичинки;

5. Після кастрації на колоски материнської і батьківської форм  одягають ізолятор на якому пишуть їх назву. 

                                                 Інна Любченко