Каянус - родина бобових
Каянус- або ж голубиний горох - теплолюбна та посухостійка культура.
Культура відома вже понад 3тис років. Основні площі вирощування у країнах Індія, Пакистан, дещо менше у Підвденній Америці та Австралії.
Багаторічна рослина формує кущ.
Широко використовується азиатській кухні. Споживают як у свіжому вигляді так і використовують для приготування салатів, закусок та інше. На смак нагадує традиційний горох.
В індії готують вегетаріанський суп "дхал".
Проте в кулінарії викорситовують і молоді пагони та листочки.
Цінується своїми лікувальними властивостями: нормалізує діяльність нервової системи, зміцнює імунітет, покращує роботу серцево-судинної системи.
Однак, нетрадиційна медицина використовує для лікування бронхіту, пневмонії (заварюються квітки), язв (заварюються листки).
Каянус є важливою кормовою культурою, так як містить 14% білка. Висаджується для затінення та захисту від вітру і ерозії грунту.
Універсальність культури ще обумовлена можливістю використання лози в плетінні корзин, як топлива та покриття будинків.
На теренах нашої країни каянус вирощується із рівнем врожайності не гіршим ніж у районах традиційного вирощування. Формує - висоту рослин 80-168см та урожайність 1,0-2,7т\га. Цвітіння відмічають у середині серпня, тоді як дозрівання - у вересні.
Вирощується на грунтах як від чорноземів до піску.