Меню
Остання редакція: 03 червня 2021

Каянус - родина бобових

          Каянус- або ж голубиний горох - теплолюбна та посухостійка культура.

Культура відома вже понад 3тис років. Основні площі вирощування у країнах Індія, Пакистан, дещо менше у Підвденній Америці та Австралії.

       Багаторічна  рослина формує кущ. 

 

 

       Широко використовується азиатській кухні. Споживают як у свіжому вигляді так і використовують для приготування салатів, закусок та інше. На смак нагадує  традиційний горох.

       В індії готують вегетаріанський суп "дхал".

       Проте в кулінарії викорситовують і молоді пагони та листочки.

       Цінується своїми лікувальними властивостями: нормалізує діяльність нервової системи, зміцнює імунітет, покращує роботу серцево-судинної системи.

       Однак, нетрадиційна медицина використовує для лікування бронхіту, пневмонії (заварюються квітки),  язв (заварюються листки).

       Каянус є важливою кормовою культурою, так як містить 14% білка. Висаджується для затінення та захисту від вітру і ерозії грунту.

       Універсальність культури ще обумовлена можливістю використання лози в плетінні корзин, як топлива та покриття будинків.

       На теренах нашої країни каянус вирощується із рівнем врожайності не гіршим ніж у районах традиційного вирощування. Формує - висоту рослин 80-168см та урожайність 1,0-2,7т\га. Цвітіння відмічають у середині серпня, тоді як дозрівання - у вересні.

 

 

Вирощується на грунтах як від чорноземів до піску.