Меню

Будь козаком!

    

       «Козацтво» зароджувалося на українській землі  в 15 столітті. На самому початку його формувань це були самоорганізовані «вільні» – не обмежені державними правовими нормами групи людей. Проте назва «козацтво» остаточно закріпилася вже у  другі половині цього ж століття. Та перші письменні згадки у літературних джерелах відмічаються в 16 столітті.

       Козаків – об’єднував певний вид занять і особливий спосіб життя. Сюди входили енергійні, здібні до військової справи представники різних національностей і верст населення. Їх об’єднували рівність, демократизм, незалежність, відважність і хоробрість.

       Закріпленню і розвитку «козацтва» сприяло створення Запорізької Січі, а саме восьми адміністративних центрів українського козацтва: Хортицька (найдавніша), Томакіська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Камʼянська, Олешківська і Нова.

       Вже у 70-х роках 16 століття за уряду Речі Посполитої «козацтво» набуло політичного і правового значення. Та у подальшому вони були змушені досить часто відстоювати свої права.

       З давніх часів молодь влаштовувала змагання, для визначення хоробрих, здібних, спритних, інтелектуальних, з гарним почуттям гумору юнаків. За цією ж гарною традицією Уманський національний університет садівництва щорічно проведить «Козацькі забави», під час яких студенти  демонструють свої вміння та таланти.

       Цьогорічне свято відбувалося в Білогрудівському лісі. У спортивних змаганнях приймали участь 4 команди, серед яких було розіграно кубок декана. Кафедру генетики, селекції рослин та біотехнології представляла команда «Характерники» у складі 6 чоловік-студентів 14-ас групи (куратор Діордієва І. П.).

      Демонстрували свою вправність та вміння найкращі юнаки університету у шести конкурсах, під час яких мали змогу проявити свою силу та мужність, спритність, ораторські вміння, а також  виявити командний дух і неабияку заповзятість.