Меню

Лекція проведена на англійській мові Cell structure and functions.

     Лекція проведена на англійській мові Cell structure and functions.

Наприкінці другої декади травня в Уманському національному університеті садівництва старший викладач кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Віталій Крижанівський прочитав лекцію на англійській мові у 44 –ас групі за темою:  Cell structure and functions. Була вибрана саме ця тема, оскільки клітина — елементарна жива одиниця організму, яка відокремлена від навколишнього середовища активною мембраною, є структурно упорядкованою системою біополімерів, що утворюють ядро, цитоплазму, а також інші субклітинні компоненти (органели і включення), бере участь в єдиній сукупності метаболічних процесів, спрямованих на забезпечення підтримки і відновлення системи в цілому.

 

 

Було розглянуто клітини в живих організмах, які можуть бути двох типів:  містять ядро (еукаріотичні) та які не містять ядра (прокаріотичні). 

Організми, які складаються з еукаріотичних клітин, називають еукаріотами, з прокаріотичних — прокаріотами.

Окрім клітин в організмі містяться й неклітинні структури, які є похідними клітин. Неклітинні структури поділяються таким чином:

—         ядерні — які містять ядро й виникають внаслідок злиття клітин (симпласти) або незавершеного поділу (синцитії);

—         без’ядерні — структури, які є продуктом життєдіяльності окремих груп клітин (аморфна речовина сполучної тканини).

Усі еукаріотичні клітини мають однакову будову: вони складаються з трьох основних компонентів: клітинна оболонка, цитоплазма, ядро.

 

 

 

 

 

 

Віталій Крижанівський