Меню

Лекційне заняття із розкриттям генетичних механізмів можливості утворення кросоверних нащадків при зщепленому успадкуванні

        

      Лекційне заняття на тему «Molecular Basis of Crossing-over»

 

 

      Старший викладач Уманського національного університету садівництва кафедри генетики, селекції рослин та біотехнолгії Марина Макарчук на початку другої декади травня провела для студентів другого та третього курсу навчання факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин лекцію на тему «Molecular Basis of Crossing-over». Під час проведення лекції лектором було висвітлено наукове обґрунтування факту локалізації генів у хромосомах та утворення кросоверних нащадків при зчепленому успадкуванні, що можливе лише при взаємному стиканні гомологічних хромосом за умов проходження кросинговеру.

 

 

      На основі проведених досліджень саме Томас Морган з’ясував матеріальну основу законів спадковості, встановлених Грегором Менделем і одночасно пояснив випадки відхилення від цих законів.

      Ним же і були сформульовані основні положення хромосомної теорії спадковості.

 

 

      Матеріал лекції для зручності сприйняття студентами було представлено у вигляді презентації, із схематичним поясненням матеріалу і запису вирішення генетичних задач.

      Під час зайняття було повторно згадано і обговорено зі студентами процес утворення статевих клітин, як і наголошено на фазі в якій саме відбувається кросинговер.

      Вже наприкінці зайняття від слухачів були задані питання для уточнення і закріплення прослуханого матеріалу, Із одночасним коротким тестування  від лектора для ліпшого запам’ятовування матеріалу.

      Марина Макарчук