Меню

Підготовка насінєвого матеріалу

Лаборант кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології  Скрипник Олеся Миколаївна проводить відбір та підготовку насінєвого матеріалу ранніх ярих зернових культур до посіву. 

За даними аналізу рослин, які відібрані у полі за стійкістю до ураження хворобами та вилягання для селекційної роботи добирають ті, які за масою зернівок з рослини, масою 1000 насінин мають показники вищі, ніж відповідні середні арифметичні значення.

Щоб не припуститись помилок і знеособлення селекційного матеріалу під час сівби, до її початку в лабораторії складають посівні відомості на кожний селекційний розсадник. У посівну відомість заносять порядковий номер ділянки, назву селекційного зразка, назву селекційного розсадника і кількість зерен, або рядів.

Посівна відомість – це, по суті, план розміщення селекційних ліній і номерів у полі. Насіння, що висівається в розсадниках вихідного матеріалу та селекційному, затарюється в  пергаментні пакети. На пакетах  простим олівцем пишуть номер ділянки, кількість зерен і назву розсадника. Затарені пакети нанизують на нитку за номерами і складають у спеціальні посівні ящики де і зберігають до сівби.

                                                                                                  Інна ЛЮБЧЕНКО