Меню

ОЦІНКА ПЕРЕЗИМІВЛІ ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР В СЕЛЕКЦІЙНОМУ РОЗСАДНИКУ КАФЕДРИ ГЕНЕТИКИ, СЕЛЕКЦІЇ РОСЛИН ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ

Нуково-педагогічні працівники кафедри генетики, селекції рослин 25 січня провели огляд селекційного розсадника озимих культур.

Загибель озимих посівів зумовлює недобір мільйонів тон зерна, додаткові мільйонні витрати коштів на втрачене зерно, повторний обробіток полів, витрачене насіння, пересівання загиблих посівів ярими культурами тощо. Крім того, за таких умов порушуються плани проведення посівної кампанії, що призводить до запізнення сівби ярих культур і зниження їх урожайності; у хлібному балансі зменшується кількість зерна найвищої якості, бо пересівають озимі культури зернофуражними культурами.

Отже, перезимівля озимих культур є однією з найважливіших агрономічних проблем у виробництві зерна, яку потрібно завжди враховувати в селекції  і знаходити засоби максимального зменшення її шкідливих наслідків. Важливу роль у вивченні причин загибелі озимих зернових культур та розробці заходів їх збереження у період зимівлі відіграє селекція.

Встановлено, що найбільшу стійкість проти негативних чинників зимівлі виявляють високоморозостійкі та зимостійкі сорти озимих культур, які висівають в оптимальні строки.

                                                                                                                                                                                      Інна ЛЮБЧЕНКО