Меню

Структурні елементи врожайності рижію ярого

Науково - педагогічні працівники кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського НУС займаються не лише селекцією основних сільськогосподарських культур, а й малопоширених. На кафедрі активно проводять селекцію зі створення посухостійких форм рижію ярого за допомогою біотехнологічних методів. Створені на базі сомаклональної мінливості  in vitro рослинні форми після мікроклонального розмноження та адаптації переносили у відкритий грунт для оцінки за комплексом біологічних та господарсько - цінних ознак. 

Структурними елементами врожайності рижію ярого є кількість рослин на одиниці площі, кількість продуктивних стручків на рослині, кількість зерен у стручку, маса 1000 насінин.

На селекційних ділянках відбирають по 120 рослин кожного зразка.

 У відібраних рослин вимірюють висоту від основи пагона до верхівки , підраховують кількість стручків,  визначають діаметр стебла, кількість насінин у стручку та ширину і довжину стручка.

Після підрахунків усі стручки з однієї рослини обмолочують,  зерно зважують та встановлюють масу насіння із однієї рослини.

Отримані дані вносять до таблиць для подальшого  аналізу.

                                                                     Інна ЛЮБЧЕНКО