Меню

В умовах хвилюючого сьогодення

    В умовах хвилюючого сьогодення для підтримки викладачів практичний психолог в умовах війни Валентина Мазуренко провела онлайн-зустріч з викладачами Уманського національного університету садівництва за темою «Психологічна компетентність педагога в кризових умовах».

 

 

    Упродовж зустрічі було оговорено посттравматичний синдром, як відстрочена реакція на травму. Саме такий стан зараз у багатьох із нас. Висвітлено основні шаги надання першої психологічної допомоги іншій людині. Одним із постулатів  за таких умов допомоги є впевненість у твердженні «Ми разом», «Все буде добре», «Мир в Мені – Мир навколо Мене».

     Важливим є розуміння можливості у стресовий момент допомогти і самому собі. До таких заходів є присідання, тертя долонь, масаж обличчя, кругові рухи очима та багато іншого. Проте слід врахувати і вправи із нормалізації дихання «дихання по квадрату».

 

 

     В таких умовах за бажання плакати не варто себе стримувати. Однак, слід пам’ятати що Ви можете і маєте бути опорою для своїх дітей та рідних. Тепле, лагідне, заспокійливе слово завжди буде у нагоді підтримки близьких.

     Важливою частиною є проведення медитаційних вправ «Моє безпечне ресурсне місце».При цьому можна за можливості включити любиму музику і подумки перенестися у місце і час де Ви були щасливими. Такі вправи полегшують сприйняття дійсності.

     Слід також не випускати нагоди споживання продуктів які є «продуктами щастя»: твердий сир, курячі яйця, квасоля, кунжут, банани та інші.

 

 

      За підказкою Валентини Мазур було пройдено техніку «Моє ресурсне дерево», що дозволяє виявити індивідуальне джерело сили для особистості.

 

 

     Дякуємо практичному психологу Валентині Мазур за підтримку в скрутний час

Марина Макарчук