Меню

Весела Масляна

        Сьогодні в Уманському НУС факультет агрономії святкував одине із найстаріших словянських свят Масляниця. Його ще називають Масним або Сирним тижнем. Це неймовірно ситне свято, що передує настанню Великого посту. Кафедра генетики, селекції рослин та біотехнології взяла участь у виставці приуроченій до свята . 

       У цей період на сім днів із харчування вилучалися мясні продукти. Та основною традиційною стравою вистувають смачні печені млинці, які за формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем.

        Протягом тижня, і найактивніше з четверга влаштовувалися цікаві та веселі ігри, щоб прогнати зиму і розбудити весну. Хлопці у пошуках нареченої залицялися до дівчат. Каталися на прикрашених гойдалках.

Вже у неділю спалювали соломяне опудало зими, як остаточні проводи величної  зими з морозами і хуртовинами і у свої права вступала весна.